Haar enige zus, verhaal

Haar enige zus……

Uit mijn ooghoeken zie ik haar mijn tuin binnenlopen en het konijnenhok open doen om mijn konijnen wat vers groenvoer te geven. Ik zie aan haar gebogen rug hoe zwaar haar last is op dit moment en mijn hart breekt…
Ik doe de deur open, wens haar “Goedemorgen” en vraag hoe het nu met haar is en  vooral met haar zus.

“Niet goed” zegt ze en met zware tred komt ze naar me toegelopen.
Als ze begint te vertellen stromen de tranen stilletjes over haar wangen.
“Het is zo moeilijk” vertelt ze. “ Ze is zo kattig geweest gisteren en wil niets en niemand om haar heen. Ik heb mijn zus nog nooit zo kattig meegemaakt……”
Ik luister naar haar verhaal en leg haar uit dat deze reactie één van de normale verschijnselen is die zich voor kunnen doen bij mensen, die op sterven liggen.
“Ze is boos, maar vooral bang! Bang om alles los te moeten laten en over te gaan……” zeg ik haar.
“Het is niet tegen jou gericht….ze kan dus blijkbaar niet anders dan dit zo te uiten.  Probeer daar doorheen te kijken/ te luisteren en wees vooral aanwezig en nabij.             Zeg haar dat je van haar houdt en dat het goed zo is en ze mag gaan…”

Hoe verdrietig is het om deze vrouw zo te zien. Zo kwetsbaar en zo alleen…
Het is haar enige zus en behalve 2 nichten met kinderen heeft ze geen familie meer,   maar vooral ook weinig mensen in de buurt waar ze even kan uithuilen.
Ik geef haar mijn geschreven boekje “Troostrijk”, welke gaat over de laatste fase in het leven, om door te gaan lezen en hopelijk herkenning en erkenning te vinden voor haar gevoelens.
Ook al kan ik op dit moment niet veel voor haar betekenen, zij mag de komende tijd     even bij mij komen zitten Zijn…..om haar verdriet te delen en gezien te worden door mij.
Iets waarnaar ze zo verlangt van haar zus, die daartoe nu niet in staat is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>